duminică, 13 decembrie 2015

UiPath: startup-ul romanesc care schimba lumea cu ajutorul robotilor

Atunci cand se intalnesc doi tineri antreprenori care impartasesc pasiunea pentru matematica, IT si automatizari, sansele de a creea un prods care va schimba lumea cresc exponential.
Este povestea celor doi Co-Fondatori UiPath, startup care isi propune sa revolutioneze activitatea la locul de munca prin automatizarea sarcinilor efectuate astazi de angajati. Toate acestea folosind inteligenta artificiala.
“Atunci cand creezi tehnologie, tu esti viitorul”, cred Daniel Dines (CEO) si Marius Tirca (CTO), Co-Fondatori UiPath, startup specializat in dezvoltarea de solutii pentru automatizarea robotizata a proceselor. Cei doi au pornit la drum in anul 2005 cu o companie de outsourcing. Unul dintre proiectele la care lucra echipa in acel moment era dezvoltarea de librarii de automatizare pentru programatorii din intreaga lume. Norocul avea sa le surada, spun ei, atunci cand au inteles ca piata pe care o adresau avea nevoie de automatizarea robotizata a proceselor (RPA) asa ca au decis sa lucreze la o plaforma pentru dezvoltarea si coordonarea robotilor softtware. Asta se intampla in 2012.
“in timp ce dezvoltam un instrument de automatizare UI, una dintre cele mai mari companii de outsourcing din India ne-a abordat cu propunerea de a dezvolta o solutie completa pentru automatizarea proceselor din back office, incluzand inlocuirea activitatilor de comanda si control cu management si monitorizare robotice. Produsul a evoluat de atunci cu feedback si input de la clienti”, explica fondatorii UiPath
Numele de UiPath a venit in urma procesului de rebranding prin care a trecut compania anul trecut, care a adus totodata si mutarea sediului in Statele Unite, alaturi de incheierea unei prime runde de finantare de tip seed in aceasta vara. Codul dezvoltat de echipa UiPath este folosit astazi de milioane de masini din intreaga lume, instalat in diferite produse si utilizat de companii pentru automatizarea activitatilor precum gestiunea documentelor, call center, industria sanatatii, industria financiara, analiza de date, automatizarea proceselor sau instalarea de API-uri.
“Ne bucura faptul ca suntem un startup si ca avem libertatea de a ne implementa viziunea si de a dezvolta lucrurile in felul nostru. Munca noastra are impact direct asupra produselor si potentialul real de a schimba lumea”, continua cei doi.
Clientii UiPath sunt firme de tipul BPOs (Business process outsourcing), SSC (Shared service centers) si alte companii mari care vor sa automatizeze diverse procese pentru a usura activitatea angajatilor si a creste eficienta si productivitatea. Doi dintre principalii clienti ai startup-ului sunt Capgemini si Cognizant, dar startup-ul romanesc se afla in discutii avansate si cu biroul din Romania al multinationalei Ernst & Young (desi nu s-au concentrat sa atraga clienti din Romania), precum si cu birourile lor din Statele Unite, Anglia sau Danemarca.
Va intrebati probabil ce face efectiv un robot software. Ei bine, in primul rand acesta utilizeaza un computer (de aici cuvantul robot) pentru a gestiona aplicatiile software existente (CRM-uri, ERP-uri, aplicatii de help desk si reclamatii) in acelasi mod in care o persoana ar folosi sistemul.
Cuvantul “robot”, folosit pentru a descrie acest domeniu de activitate, poate induce cu usurinta in eroare. Asta pentru ca nu se refera la acei roboti SF la care se gandesc majoritatea, ci la un program software complex care automatizeaza procesele de baza si le transforma in baza unor reguli, astfel incat acestea nu mai au nevoie de supraveghere umana constanta.
“Software-ul dezvoltat de noi nu depinde de procese si se aplica oricarui tip de tehnologie (Native, Web, Citrix, etc.). Astfel, poti automatiza orice procese pe baza unor reguli, procese care astazi sunt performate de angajati folosing computer-ele”, explica antreprenorii.
Iar activitatile pe care robotii UiPath le pot automatiza cu usurinta variaza de la citirea oricarui tip de date structurate, la sortarea datelor din Excel-uri, stergerea randurilor duplicate, copierea informatiilor din diferite aplicatii, migrarea continutului dintr-un ecran de aplicatie in altul, compararea coloanelor din documente Excel, si chiar si trimiterea de e-mail-uri.
“Pentru companiile mari, care opereaza la scara globala si au un volum ridicat de munca umana, aceasta tehnologie inoveaza in mod real, si aduce beneficii importante in ceea ce priveste acuratetea proceselor, imbunatatirea performantei si cresterea scalabilitatii ”, spune Daniel, CTO al UiPath.
Desi tehnologia dezvoltata de cei de la UiPath este oferita si de alte companii precum Blue Prism sau Automation Anywhere, romanii au o serie de avantaje competitive care ii diferentiaza de concurenta. Primul dintre acestea este faptul ca interfata grafica a produsului este vizuala si intuitiva.
“Acesta este un aspect esential pentru utilizator, care are nevoie sa foloseasca instrumentul cu usurinta si sa fie mai productiv cu ajutorul acestuia”, explica Daniel.
Un alt avantaj important este faptul ca produsul dezvoltat de UiPath este mai complex decat programele Citrix, iar software-ul este creat utilizand o arhitectura moderna, actualizata, care foloseste tehnologii Microsoft si este compatibila cu standardele de securitate si mediile de lucru folosite la nivel global.
Aceste avantaje, alaturi de echipa si experienta acesteia, au ajutat UiPath sa fie invitati la Seedcamp Week, care s-a dovedit a fi o experienta de invatare deosebita. Seedcamp Week i-a adus fata in fata cu mentori exceptionali care le-au oferit sfaturi despre cum sa isi dezvolte afacerea si cum sa formeze o cultura organizationala potrivita.
“Participand la Seedcamp Week, am avut oportunitatea unica de a cunoaste investitori din UK si Statele Unite si de a le prezenta produsul. Am beneficiat totodata si de acces la alte programe asociate cu Seedcamp, cum ar fi BizSpark Plus oferit de Microsoft”, povestesc antreprenorii.
In ceea ce priveste finantarea, UiPath a incheiat o prima runda cu participarea Seedcamp, Earlybird si CredoVentures. Neobisnuit este insa faptul ca nu au trecut prin procesul standard de selectie pentru a o obtine o investitie: pur si simplu s-a intamlat ca investitorii sa le auda pitch-ul si sa se decida sa ii sustina.
Iar planurile lor sunt ambitioase: tinerii isi propun sa incheie o noua runda de finantare anul urmator. Aceasta ii va ajuta sa se concentreze pe imbunatatirea functionalitatilor de “machine learning” ale robotilor, precum puterea acestora de a gestiona continut nestructurat si de a extrage sensul acestuia.
“Lucram in prezent la dezvoltarea unui Learning Robot, un robot de ultima generatie care inregistreaza interactiunile dintre om si calculator in mod discret si neintruziv, si implementeaza ulterior un work-flow care simuleaza actiunile umane. Robotii capata astfel un grad ridicat de autonomie si pot sa performeze sarcini din ce in ce mai compleze”, dezvaluie cei doi antreprenori.
O alta functionalitate disruptiva este cea de automatizare a deciziilor de business. Aceasta foloseste un algoritm similar cu robotul de invatare si le ofera robotilor capacitatea de a distinge si procesa exceptiile care necesita decizii cognitive. in acest fel, robotii vor fi echipati sa inteleaga si sa ia decizii care nu sunt neaparat legate de regulile introduse.
UiPath este cu siguranta unul dintre startup-urile care are potentialul de a schimba lumea si modul in care se lucreaza astazi. si, avand in vedere parcursul lor de pana acum, pare ca au gasit formula castigatoare care ii va ajuta sa duca la bun sfarsit ceea ce isi propun. Ramanem in continuare cu ochii pe ei!
Acest material este realizat in colaborare cu How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovatiei in tehnologie si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est.

luni, 30 noiembrie 2015

Francois Hollande: "Viitorul planetei se decide la Paris". Ce le cere Barack Obama liderilor lumii, reuniti in Franta


Presedintele american Barack Obama a adresat luni un apel liderilor lumii sa fie la inaltimea mizelor pe care le impune incalzirea fara precedent a planetei
Barack Obama cere liderilor lumii “sa fie la inaltimea mizelor” incalzirii planetei
Avem puterea de a schimba viitorul nostru aici si astazi, insa numai daca noi ne vom ridica la inaltimea mizei, a spus presedintele american in fata a peste 150 de lideri din intreaga lume, reuniti la Bourget, in apropiere de capitala Frantei, in cea mai mare reuniune internationala destinata problemelor climatice.
Liderul celui de-al doilea cel mai poluant stat al planetei, dupa China, a respins ferm argumentul potrivit caruia lupta impotriva schimbarilor climatice ar fi o noua veste proasta pentru economie.
“Am dovedit ca nu exista niciun conflict intre cresterea economica puternica si protectia mediului. Am separat argumentele vechi de lipsa actiunii (...). Acest lucru ar trebui sa ne dea speranta”, a mai spus Barack Obama.
Citandu-l pe Martin Luther King care spunea ca un moment vine intotdeauna prea tarziu pentru a actiona, Barack Obama a spus ca “daca noi actionam aici, daca noi actionam imediat (...) atunci nu este prea tarziu”. “Stiind ca generatia urmatoare va beneficia de ceea ce facem noi aici, nu ne putem imagina o recompensa mai placuta”, a mai spus presedintele american.SUA si-au asumat reducerea cu 26%-28% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2025, raportat la anul 2005

Merkel: Statele dezvoltate sa-si respecte promisiunile financiare asumate la Copenhaga
Statele bogate trebuie sa isi tina promisiunea si sa verse in fiecare an statelor sarace peste 100 de miliarde de dolari pana in 2020 pentru a le ajuta sa faca fata schimbarilor climatice, a declarat luni cancelarul federal german Angela Merkel la conferinta de la Paris privind clima, transmit agentiile France Presse, Reuters si DPA.
"La Paris, noi trebuie sa ne mentinem promisiunile pe care le-am facut la Copenhaga si sa obtinem rezultate concrete pana in 2020, si anume sa alocam 100 de miliarde de dolari anual", a spus cancelarul federal german in prima zi a reuniunii internationale de la Paris.
Prejudiciile din trecut provocate de schimbarile climatice reprezinta o responsabilitate care ne revine, a mai spus Angela Merkel, avertizand ca aceasta conferinta de la Paris este o ocazie sa facem ca teoriile noastre frumoase sa devina realitate in ce priveste reducerea temperaturilor si sa evitam depasirea pragului de 2 grade celsius. In ce priveste micile state insulare s-ar putea ca acest lucru sa nu fie indeajuns, a adaugat Merkel.
"Trebuie sa ne gandim aici si asupra instrumentelor care ne permit sa obtinem obiectivul celor 2 grade in zece ani', a spus Merkel, adaugand ca este nevoie de mecanisme de monitorizare care sa fie obligatorii din punct de vedere juridic si de asemenea sa existe o revizuire a acestora la fiecare cinci ani. 'Un mecanism clar de masurare a acestor obiective si care sa ne faca mai credibili este esential", a declarat Angela Merkel.
Francois Hollande: Viitorul planetei se va decide la conferinta de la Paris

Viitorul planetei se va decide in timpul conferintei internationale de la Paris privind clima (COP21), a declarat luni presedintele francez Francois Hollande, adresand un apel omologilor sai “sa nu risipeasca speranta uriasa generata de aceasta reuniune”, transmite AFP.
COP21 a generat o speranta uriasa pe care nu avem dreptul sa o risipim, a declarat presedintele Frantei cu prilejul deschiderii acestei reuniuni istorice la care participa peste 150 de sefi de stat si de guvern din lumea intreaga. “Suntem la baza zidului, ... insa nu este de netrecut”, a adaugat Francois Hollande.
In deschiderea lucrarilor conferintei internationale de la Paris privind clima sefii de stat si de guvern au pastrat un minut de reculegere in memoria victimelor atentatelor teroriste care au avut loc la 13 noiembrie in regiunea pariziana, soldate cu 130 de morti si 350 de raniti.
hollande
Francois Hollande: Statele dezvoltate trebuie sa isi asume responsabilitatea lor istorica la conferinta de la Paris
Statele dezvoltate trebuie sa isi asume responsabilitatea lor istorica, ele fiind acelea care au emis in decursul anilor cele mai mari cantitati de gaze cu efect de sera, statele emergente trebuie sa isi accelereze procesul de tranzitie energetica si statele in curs de dezvoltare trebuie sustinute in procesul de adaptare la efectele schimbarilor climatice, a declarat luni presedintele francez Francois Hollande in deschiderea conferintei internationale de la Paris privind clima (COP21).
La finalul conferintei, in jurul datei de 12 decembrie, un acord trebuie obtinut la Paris, a spus Francois Hollande, cerand un acord “diferentiat, universal si obligatoriu din punct de vedere juridic”, transmite agentia France Presse.
Potrivit presedintelui francez, un acord bun trebuie sa indeplineasca trei conditii. Prima conditie va fi sa stabileasca o traiectorie credibila care sa permita mentinerea incalzirii climatice sub 2 grade Celsius sau chiar la 1,5 grade Celsius. Cea de-a doua conditie, potrivit lui Hollande, este de a oferi un raspuns solidar provocarii climatice astfel incat niciun stat nu trebuie sa se sustraga angajamentelor sale chiar daca decalajele de dezvoltare trebuie sa fie luate in considerare. Iar cea de-a treia conditie este ca “toate societatile noastre, cu toata diversitatea si pluralitatea lor, sa inceapa sa se deplaseze”.
Dupa momentul de reculegere tinut in deschiderea conferintei de sefii de stat si de guvern in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Paris, Francois Hollande a facut trimitere la aceste evenimente tragice spunand ca “ne impiedica, dar in acelasi timp ne si obliga”. “In directa cauzalitate cu aceasta conferinta despre clima este pacea” pentru ca “incalzirea anunta conflicte asa cum norul anunta furtuna”, a spus Hollande. Incalzirea “provoaca migratii care arunca pe drumuri mai multi refugiati decat genereaza razboaiele intrucat statele risca sa nu mai poata satisface nevoie vitale ale populatiilor lor care se confrunta cu foamete, exod rural sau confruntari pentru a putea accesa resursa din ce in ce mai rara care este apa”, a mai spus Hollande.
Intr-un editorial aparut in editia de luni a cotidianului Financial Times premierul indian Narendra Modi transmite un mesaj statelor dezvoltate sa isi asume mai multe responsabilitati in lupta impotriva schimbarilor climatice decat statele care sunt in curs de dezvoltare pentru ca statele bogate emit de mai mult timp gaze cu efect de sera.
Xi Jinping
Xi Jinping: Statele dezvoltate sa isi mentina angajamentele financiare
Statele dezvoltate trebuie sa fie la inaltimea angajamentelor lor financiare asumate prin care sa reuseasca, pana in 2020, acordarea a o suta de miliarde de dolari anual pentru finantarea proiectelor de clima ale statelor din emisfera sudica, a declarat luni presedintele chinez Xi Jinping in prima zi a conferintei internationale a ONU de la Paris privind clima.
Statele bogate trebuie sa ofere un instrument financiar, care sa creasca constant dincolo de 2020, statelor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta in lupta impotriva incalzirii climatice, a spus Xi Jinping, potrivit agentiei France Presse. Diferentele financiare constituie unul dintre punctele dure ale negocierilor intre cele 195 de state implicate in obtinerea unui acord mondial la conferinta de pace de la Paris, statele din emisfera sudica cerand garantii financiare solide din partea statelor din Nord, care vor ca si statele emergente sa contribuie deopotriva. Presedintele chinez a amintit ca tara sa este pregatita, ca independent de cadrul ONU, sa furnizeze un ajutor anual de 3 miliarde de dolari pentru proiecte de cooperare privind clima.
Este important sa respectam diferentele intre state, mai ales in ce priveste statele in curs de dezvoltare, a mai spus liderul chinez, conform agentiei Reuters.
In 2009 statele bogate au promis ca pana in 2020 vor mobiliza 100 de miliarde de dolari in fiecare an pentru a ajuta statele in curs de dezvoltare sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera si sa se adapteze consecintelor incalzirii (relocarea locuitorilor, sisteme de avertizare meteorologica, modificarea practicilor agricole si a sistemelor de infrastructura, etc.). Statele in curs de dezvoltare doresc ca cel putin in textul acordului de la Paris sa se regaseasca suma de 100 de miliarde de dolari care sa constituie o limita inferioara de finantare a proiectelor pentru reducerea emisiilor de carbon.

'Dinamo e o echipa sadica, arbitrajul a fost excelent azi. Refacem echipa TOTAL la iarna!' Reactia lui Multescu dupa 1-3 cu Dinamo

Voluntari 1-3 Dinamo | Gigi Multescu s-a suparat dupa infrangerea cu Dinamo. Anunta o reconstructie radicala a lotului in pauza de iarna si spune ca arbitrajul din Stefan cel Mare a dezavantajat-o clar pe Voluntari.
Multescu nici n-ar fi vrut sa vorbeasca dupa meci. Si-a gasit totusi cuvintele si i-a atacat pe arbitri si pe propriii jucatori.
"Nu e nimic de comentat, dar din respect pentru presa si pentru lume o sa spun cateva cuvinte. E diferenta de experienta si de calitati. Dinamo e o echipa pragmatica, sadica. Arbitrul ne-a ajutat extraordinar, suntem foarte multumiti de arbitraj. Arbitrajul a influentat meciul in mod direct.
Am adus mingea in careu, dar e greu daca gresesti in fata unei echipe ca Dinamo. Important e sa adunam cat mai multe puncte. Trebuie sa refacem din nou echipa si jocul de la anul. Era normal sa primi ce ni se cuvenea, dar asta e!", a spus Multescu la Digisport

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Un programator a scris cod pentru a-si automatiza jobul, sotia si cafetiera

Informaticianul a facut scripturi pentru fiecare activitate care ii lua mai mult de 90 de secunde.
Pe GitHub, site care aduna softuri pe care programatorii vor sa le schimbe intre ei, apare povestea postata de Nihad Abbasov, care isi spune Narkoz.
El a declarat ca scripturile provin de la un coleg de serviciu care a plecat la o alta companie. Atunci cand cei de la birou s-au uitat peste munca lui, a descoperit ca el automatizase o buna parte din viata lui, inclusiv joburi, relatia, si cafeaua.
Programatorul ii trimitea sotiei lui un text cu mesajul "Stau tarziu la serviciu" si alegea automat dintr-o lista cu motive setate anterior. Facea asta de fiecare data cand era logat dupa ora 9 pe serverele companiei.
Un alt script le trimitea mesaje clientilor cu textul "Nu-ti face griji, prietene, sa fii atent data viitoare", atunci cand descoperea ca exista un email care continea cuvinte precum "imi pare rau" de la un anumit client.
Exista si un script care trimitea mesajul "nu ma simt bine, lucrez de acasa" pentru situatiile in care la ora 8:45 nu era logal la calculatorul de la birou. Acest script poarta numele "mahmureala".
In fine, un program interactiona cu cafetiera companiei, care incepea sa toarne lapte in cafea cu o pauza de 24 de secunde, exact atat cat ii trebuia pesoanei respective sa ajunga de la birou la cafetiera

joi, 27 august 2015

Tara preferata a turistilor, la nivel mondial. Numar record in primele sase luni ale anului

Spania a fost vizitata, numai in primele sase luni ale acestui an, de un numar record de turisti straini: de 29,2 milioane, cu 4,2%, respectiv 1,2 milioane, mai multi decat in perioada similara din 2014, a anuntat Ministerul Industriei, Energiei si Turismului

Numai in iunie, Spania a primit 6,7 milioane de turisti straini, cu 1,4% mai multi decat in aceeasi perioada din 2014, stabilind un nou record istoric pentru luna respectiva. 
In primul semestru, britanicii au fost cei mai numerosi turisti straini in Spania, respectiv 6,7 milioane, in crestere cu 2,6% in ritm anual, urmati de germani, cu 4,7 milioane (+1,6%), si francezi, cu 4,6 milioane de vizitatori (+7,5%). 
Cele mai mari cresteri procentuale s-au inregistrat in cazul turistilor din SUA, un avans de 15,7% in ritm anual pana la 661.612 turisti, urmati de turistii elvetieni, crestere de 9,7% pana la 755.950 de turisti, si cei belgieni, crestere de 7,8% pana la 974.398 de turisti. 
Numarul rusilor care au vizitat Spania a scazut cu 35,7% in primul semestru, pana la 361.000, din cauza prabusirii rublei. 
Peste un sfert dintre turistii straini (25,2%) au ales Catalonia drept destinatie pentru sejurul lor in Spania, in crestere cu 4,4% in ritm anual. Urmeaza insulele Canare, Baleare si Andaluzia. 
Turismul este un sector cheie pentru economia Spaniei. In 2014,  aceasta tara a stabilit un nou record in ceea ce priveste numarul turistilor straini, aproape 65 de milioane, cu 7,1% mai multi decat in 2013.

Cel mai bun hotel din lume in 2015. A primit 99 de puncte din 100. Cazarea ajunge si la 10.000 de euro/noapte pentru doua persoane

Hotelul Oberoi Udaivilas din Udaipur, Rajasthan, India a primit titlul de cel mai bun hotel din lume de la cititorii revistei americane Travel + Leisure, in 2015. Scorul a fost aproape perfect: 99 de puncte din 100, noteaza lefigaro.fr

Complexul hotelier Oberoi Udaivilas se afla in orasul antic Udaipur. Este intins pe 20 de hectare, la malul lacului Pichola, cunoscut pentru Taj Lake Palace, cladirea plutitoare din mijlocul lui.
Oberoi Udaivilas a fost conceput pentru a sugera cele sapte lacuri din Udaipur, legate intre ele prin canale. Este alcatuit din domuri si culoare, ca un labirint, cu amestecuri de lemn pretios, marmura si matase.
Unele camere au 55 metri patrati, iar apartamentele ajung la  250 mp.
Aici puteti beneficia de servicii de lux, excursii, un spa, croaziere pe lac, cine intime in aer liber sau cursuri de pictura la Scoala de Arta din Mewar.
Cazarea este cuprinsa intre 340 si 10.000 de euro pe noapte pentru doua persoane. 
Locul 2 in top este ocupat de hotelul Castello di Casole din inima Toscanei, iar pe 3 se afla Ashford Castle care ar fi putut servi de decor pentru "Skyfall", cel mai recent film din seria James Bond. In clasament apar in continuare hoteluri americane, turcesti, sud-africane si chineze

Cum va arata Piata Romana in viitorul apropiat. ONG-urile care se ocupa cu protejarea zonelor istorice contesta schimbarile. Povestea Casei Nanu Muscel

Piata Romana va arata schimbata in viitorul apropiat. Vila de langa ASE, una dintre cele mai frumoase, dar si mai degradate case private din Bucuresti va fi restaurata si deschisa publicului. Chiar in spatele cladirii se va ridica un imobil modern, de sticla, inalt de sapte etaje, in care urmeaza sa functioneze birourile Academiei de Studii Economice si laboratoare de cercetare pentru informaticieni. Organizatiile care protejeaza zonele istorice ale Capitalei au protestat impotriva proiectului, care a primit insa toate avizele necesare si va fi finantat cu bani de la guvern
Povestea Casei Nanu Muscel incepe in 1903. Cladirea i-a apartinut unui profesor, fost director al Spitalului Coltea. 23 de ani mai tarziu avea sa apara in acelasi loc si Academia de Studii Economice, care a si cumparat imobilul in 2012, cu 3,5 milioane de euro. Acum, in spatele vilei, va fi ridicat un bloc de sapte etaje.
Noua constructie nu va depasi inaltimea cornisei cladirii academiei si este contestata de ONG-urile care se ocupa cu protejarea zonelor istorice.
"Casa nu se va schimba deloc, va ramane asa este, dar va fi consolidata si restaurata", spune Pavel Nastase, rectorul ASE.
Cele doua cladiri ar urma sa comunice pe la etajul al doilea al vilei printr-o pasarela.
"Ideea lor a fost de a considera aceasta casa ca un bibelou pus intr-o vitrina", descrie proiectul Pavel Nastase, rectorul ASE.
In ultimii ani, casa devenise un focar de infectie, iar trecatorii credeau ca este parasita. Desi se afla intr-un stadiu avansat de degradare, interiorul este, inca, impresionant. Frumusetea acestei case este o marturie ca Bucurestiul a fost candva, intr-adevar, un oras maret. Fiecare detaliu arhitectural va fi readus la viata, iar dupa restaurare casa va deveni un spatiu dedicat artei.
Aici vor fi expuse operele artistilor contemporani, iar la subsol va fi deschisa o cafenea pentru studenti. In timp ce monumentul istoric ar urma sa fie inclus in circuitul cultural al Capitalei, noua cladire, de sapte etaje, va gazdui, printre altele, birourile celor de la ASE.ectul va costa aproximativ 5,5 milioane de euro iar guvernul a alocat deja 2,2 milioane. Totul ar trebui sa fie gata in august 2017

Orasul din Romania, care depaseste New York-ul, Parisul sau Roma, raportat la indicele calitatii vietii

Este numit Silicon Valley al Romaniei, este tot mai cautat de tineri si investitori, preturile la apartamente au ajuns mai mari ca-n Bucuresti, iar acum Cluj Napoca a urcat pe locul 57 in cel mai nou clasament realizat in functie de indicele calitatii vietii

In studiul publicat pe numbeo.com, Clujul se afla pe locul 57, iar Bucurestiul abia pe 80.
La calcul indexului general au fost luati in considerare factori precum nivelul de siguranta din oras, preturile de consum, preturile raportate la venituri, gradul de poluare, sanatatea sau timpul petrecut in trafic.
Interesant este ca orasul romanesc depaseste metropole ca Los Angeles, Paris, Roma, Hong Kong, New York, Budapesta sau Istanbul.

Pe locul 1 in clasament se afla Zurich.

Un celebru oras din Italia introduce taxe pentru a descuraja turismul. Localnicii se plang de aglomeratie: E un asediu pe care nu-l mai putem gestiona

In timp ce majoritatea oraselor lumii nu stiu ce sa mai faca pentru a atrage turistii, Venetia are exact opusul acestei probleme. Orasul a fost vizitat, in medie, anul trecut, de 74.000 de straini pe zi. Prea multi, se plang venetienii, care spun ca abia isi pot vedea de vietile lor din cauza aglomeratiei din oras. Ca sa descurajeze turismul, ar vrea sa introduca o taxa pentru vizitarea Pietei San Marco

Cecilia Tonon face parte dintre localnicii care s-au saturat. La tot pasul, in drum spre serviciu sau la cumparaturi, se impiedica de turisti dezorientati. Zilnic e nevoita sa faca slalom prin multimi interminabile de oameni.
Cecilia Tonon, localnica
''E ca un asediu pe care nu-l mai putem gestiona. Poate ar trebui sa ne resemnam si sa recunoastem ca Venetia nu mai apartine locuitorilor sai. E doar un parc de distractii''.
Nemultumitii au mai multe proiecte pentru a rezolva problema. O propunere consta in introducerea unei taxe de intrare in Piata San Marco, ceea ce i-ar descuraja mai ales pe asa numitii "turisti de o zi", mult mai numerosi decat cei care vin pentru sejururi mai lungi.
Marco Scurati, localnic
"Nu poti inchide orasul, asta e imposibil din motive tehnice si legale. Dar toata lumea vrea sa vada Piata San Marco. Daca am limita accesul aici, s-ar simti in tot orasul''.
Marco spune ca s-ar putea face acest lucru prin instalarea unor bariere la intrarile in piata. Pragmatici, venetienii i-ar scuti de taxa pe turistii care baga bani in buzunarele orasului.
Marco Scurati, localnic
''Turistii care stau la hotel, adica 25% din total, platesc deja o taxa turistica orasului, de aceea vor avea intrarea libera in piata''.
O alta idee este de a taxa turistii in functie de perioada in care vin.
Massimo Andreoli, localnic
''Nu poti opri afluxul de turisti, dar ii poti impiedica sa vina in anumite perioade. Daca iti programezi vizita din timp, intr-o perioada mai putin aglomerata, platesti mai putin pentru toate serviciile''.
Aceste proiecte nu prea sunt pe placul turistilor, pe care se bazeaza totusi economia orasului.
Primaria Venetiei nu a luat o decizie, dar veniturile suplimentare ii fac cu ochiul. Daca biletul de intrare ar costa 5 euro, vistieria orasului ar castiga 50 de miloane de euro anual. Nu se stie insa cat ar pierde nemultumindu-i pe potentialii turisti

Transilvania detine "cheia salvarii Planetei". Printul Charles, la BBC, despre locul de care s-a indragostit acum 20 de ani si pe care-l da exemplu fermierilor britanici

Transilvania detine "cheia salvarii Planetei". O spune cel mai important dintre ambasadorii nostri, printul Charles, care profita de orice prilej pentru a lauda biodiversitatea si modelul traditional de agricultura din aceste locuri. De aceasta data, mostenitorul coroanei britanice a vorbit la BBC, despre regiunea de care s-a indragostit acum 20 de ani si pe care o da drept exemplu fermierilor din Regatul Unit

Intr-un interviu pentru BBC Radio 4, care va fi difuzat duminica, printul Charles a criticat stilul modern de viata, care a exploatat natura fara discernamant si fara a da nimic in schimb.
"Sute de ani, am dat natura la o parte si am exploatat, am luat, nu am pus nimic inapoi. Si ne imaginam cumva ca suntem separati de natura, ca doar exista altundeva, ca o poti exploata".
"Trebuie pusa o valoare economica pe ceea ce ne da natura", crede printul, care a acordat interviul de la una dintre proprietatile sale din Transilvania.  Fiul cel mare al Reginei da aceasta regiune ca exemplu de sustenabilitate economica si crede ca "vechile tipare de viata" de aici ar trebuie pastrate si chiar adoptate si in alte tari.
"Micul fermier, micul proprietar este absolut crucial pentru menținerea sigurantei alimentare. Nu poate fi totul facut de catre corporații gigantice. Unele dintre ele incearca, insa multe dintre ele nu sunt interesate de biodiversitate sau cultura sau comunitatile rurale."
Printul, poate cel mai "vocal" sustinator al principiilor agriculturii ecologice , care respecta mediul inconjutaror, crede ca "este vital sa punem biodiversitatea in centrul sistemelor agricole, de dragul rezervelor de apa si a celorlalte produse pe care natura ni le ofera, pe termen lung. "
Intrebat daca este de parere ca a facut destul pentru ca si nepotii sai sa se bucure de o natura diversa si curata, printul spune cu regret ca "nu" si recunoaste ca acest gand il motiveaza mai departe. 
"Sper ca inainte sa ma descotorosesc de acest invelis muritor, voi fi avut o contributie la miscarea care va crea conditiile ideale..".
Inca din anii '70 de ani, Printul Charles s-a dedicat cu pasiune activitatilor umanitare si celor ecologice. In ultima vreme, a reusit sa stranga si cate 100 de milioane de lire sterline pe an, pentru a sustine  programele caritabile ale fundatiei pe care o patroneaza

Cea mai fericita tara din lume. Romania, pozitie asemanatoare cu China si Portugalia

Cea mai fericita tara din lume este Elvetia, urmata de Islanda si Danemarca. SUA se afla pe locul 15, iar Marea Britanie pe 21, potrivit raportului asupra fericirii mondiale pe 2015 (World Happiness Report).

Venezuela este pe locul 23, inaintea Germaniei, aflata pe locul 26. Locuitorii din Chile sunt mai fericiti decat francezii sau spaniolii, iar slovacii ii intrec, ca satisfactie de viata, pe italieni. 
Romania ocupa locul 86, o pozitie asemanatoare cu China si Portugalia.
Sase factori au fost luati in calculul fericirii: venitul pe cap de locuitor, speranta de viata sanatoasa, relatiile familiale, respectarea drepturilor omului, lipsa coruptiei si generozitatea. 
Ideea de a masura fericirea la nivel national a apartinut Adunarii Generale a ONU, care a invitat, in iunie 2011, tarile membre sa urmareasca gradul de satisfactie al oamenilor si sa conceapa programe publice in functie de acesta.
La 2 aprilie 2012, a avut loc prima intalnire la nivel inalt a ONU intitulata ''Fericirea si bunastarea: definind o noua paradigma economica'', condusa de premierul Regatului Buthan, Jigme Thinley. 
Au fost luate in calcul 158 de tari pentru intervalul 2012-2014.

Coltul de rai din sud-vestul tarii, tot mai cautat de straini. Locul de o frumusete nebanuita

Un colt de rai din sud-vestul tarii asteapta turisti dornici de o destinatie noua de vacanta. Peisajele sunt splendide pe Clisura Dunarii, iar locul dezvaluie trasee de o frumusete nebanuita. Zona este foarte apreciata de strainii care vin in concediu in Romania

Daca porniti intr-o calatorie de-a lungul judetelor Caras-Severin si Mehedinti o sa intalniti Pestera Ponicova, Grota Veteranilor si Cazanele Dunarii, locuri in care muntele se prabuseste in fluviul ce pare fara sfarsit. Tot aici, chipul lui Decebal sculpat in stanca, un basorelief inalt de 55 de metri, ii impresioneaza pe trecatori.
Dupa o plimbare cu vaporul la Cazanele Dunarii, turistii poposesc in Grota Veteranilor, sapata in Cazanele Mari. Potrivit vechilor cronici, este cunoscuta ca fiind sanctuarul lui Zamolxe, zeul suprem al geto-dacilor, apoi a devenit loc de refugiu pentru armata austriaca in secolele XVI-XVII.
Sub apa este acoperit un sat vechi, Dubova, iar cand Dunarea scade ca acum se poate zari turla vechii biserici. Tot aici, la trei kilometri in aval de Orsova, o insula de legenda, Ada Kaleh, sta scufundata sub ape, dupa construirea barajului de la Portile de Fier.
La pensiunile din zona exista si pontoane speciale unde puteti sa cititi, relaxati, sub umbra salciilor.
Daca ajungeti aici, nu ratati macar o plimbare de cateva ore cu salupa. Va veti simti mai aproape de locuri inca neatinse de turismul in masa.

Tarile bogate, tot mai vulnerabile: pericolul care le-ar putea saraci serios pana in 2050

Tarile bogate construiesc lucrari de infrastructura impotriva riscurilor de inundatii in deltele lor populate, dar odata cu cresterea oceanelor si a frecventei furtunilor, legate de incalzirea globala, totul devine prea costisitor si insuficient, arata un studiu american publicat in Science, citat de AFP

Simularile arata ca aceste state pot suferi intr-o zi aceleasi inundatii devastatoare ca tarile sarace care nu pot construi diguri sau canale pe bratele apelor curgatoare care formeaza delte. 
Pana in 2050, in cazul in care nivelul marii continua sa creasca, inundatiile ar putea duce la costuri de pana la 1000 de miliarde dolari pe an, din cauza deteriorarii celor mai mari 136 de orase costiere din lume. 
Autorii studiului au facut simulari cu privire la efectul schimbarilor climatice in urmatoarele decenii pentru 48 de delte importante din lume unde traiesc peste 340 de milioane de oameni. Ei considera ca vor fi absolut determinante pentru conservarea durabila a deltelor capacitatea economica si de decizie cu privire la punerea in aplicare a solutiilor de inginerie, scrie AFP, preluata de Agerpres.
De asemenea, actiunea umana, care consta in recuperarea de tot mai mult teren pentru constructii si agricultura, duce la o scadere a nivelului solului, iar cel al oceanelor continua sa creasca.
Riscul pentru tarile bogate s-a multiplicat si de patru sau opt ori, Delta Mississippi in sudul Statelor Unite sau cele ale Rinului si Ronului din Europa sunt in pericol.
Solutia ar putea fi pur si simplu elaborarea strategiilor care permit sistemului fluvial sa transporte din nou sedimente catre zonele de delta, spun cercetatorii.
Un proiect ambitios din Mississippi ar trebui sa impiedice disparitia a 500.000 de hectare de mlastini si sa reduca pagubele produse de inundatii in New Orleans si pe coastele Louisianei, in valoare de 5,3 miliarde dolari anual si de 18 miliarde dolari peste 50 de ani.

Orasul cu cea mai buna calitate a vietii din lume

Melbourne, capitala statului australian Victoria, conduce, pentru al cincilea an consecutiv, topul oraselor cu cea mai buna calitate de viata, realizat de Economist Intelligence Unit's, potrivit Huffington Post

A fost analizata situatia din 140 de orase ale lumii, iar clasamentul a fost intocmit in functie de 100 de parametri din domenii precum sistemul sanitar, educatia, siguranta strazii, mediul inconjurator, cultura si infrastructura.
Melbourne a realizat un scor de 97,5 dintr-un maxim posibil de 100. 
Urmatoarele patru locuri din "2015 Global Livability Ranking" sunt ocupate, in ordine, la un scor foarte strans, de Viena (Austria), Vancouver, Toronto (Canada) si Adelaide (Australia). 
"Cel mai bine sunt clasate, in general, orasele de dimensiuni medii din tari bogate, cu o densitate relativ scazuta a populatiei", potrivit raportului EIU.
"In aceste orase, se pot desfasura o gama larga de activitati recreative", iar locuitorii nu sunt afectati de un nivel crescut al infractionalitatii si nici de o aglomeratie excesiva. 
Pe de alta parte insa, EIU a observat o scadere cu 1 % a calitatii vietii la nivel mondial din 2010, cea mai accentuata scadere, de 2, 2%, fiind in privinta stabilitatii si sigurantei.
In 57 de orase analizate, calitatea vietii a involuat in ultimii cinci ani.  Atentatele teroriste din Franta si Tunisia, tulburarile sociale din SUA si conflictele din Siria, Ucraina si Libia si-au pus amprenta asupra punctajelor din acest top. De exemplu, Parisul a cazut de pe locul 20 pe 29 ca urmare a atentatelor jihadiste comise la inceputul anului la redactia revistei Charlie Hebdo. La randul ei, Atena, marcata de criza economica prin care trece Grecia, apare pe pozitia 72

Patru hoteluri de pe litoral, declasificate din cauza conditiilor proaste de cazare. Ce trebuie sa vi se ofere in functie de numarul de stele

Plangerile a zeci de oameni, care spun c-au fost pacaliti de reprezentantii unor unitati de cazare de pe litoral, nu au ramas fara ecou. Autoritatea Nationala pentru Turism si ANPC au declasificat doua hoteluri din Olimp si unul din Saturn, care au ajuns acum la o stea. Asadar, daca vor sa faca profit, hotelierii trebuie sa ofere conditii optime de cazare, nu doar promisiuni

Familia Necula din Brasov a platit 280 de lei pe noapte la un hotel de trei stele din statiunea Saturn, pentru un sejur de cinci zile. Dupa prima noapte, turistii au cerut banii inapoi si chiar au facut o plangere la ANPC pentru conditiile si serviciile proaste.
Simona Necula - turista: "Nu ma asteptam sa fie chiar conditiile astea, mizerie, ne-am dus dimineata la micul dejun si nu am avut ce sa le dam la copii de mancare. Am cerut o lingurita pentru cel mic si ne-au zis de ce nu am venit cu ea de acasa".
Turist: "Cand am ajuns in camera, am luat cearsaful de pe pat, era plin de par, nu ni s-au schimbat lenjeriile. Ce sa va zic, rugina si mizerie".
Rugina, mizerie si mobilier stricat au descoperit inspectorii OPC si cei ai Autoritatii in turism si la alte trei hoteluri din sudul litoralului, in statiunile Olimp si Saturn. Toate trei au fost declasificate de la doua stele la una.
Aurelian Marin - Seful Autoritatii Nationale in Turism: "Cine vrea sa faca afaceri in turism trebuie sa respecte clientul adica ce plateste aia trebuie sa primeasca"
Hotelurile sunt obligate sa asigure anumite servicii in functie de stelele acordate de Autoritatea Nationala de Turism.
La un hotel de doua stele turistii primesc prosoape, sapun si hartie igienica. 
Lenjeria va fi schimbata la 4 zile, iar prosoapele la 3. In baie trebuie sa gaseasca sampon, gel pentru dus si casca de baie.
La hotelurile de trei stele de pe litoral - camerele duble trebuie sa aiba minimum 15 m²  si climatizare sau aer conditionat, internet wireless, telefon, minibar frigorific cu produse, televizor si cuvertura de pat. Lenjeria se schimba la 3 zile si prosoapele la doua zile.
La patru stele, camera ar trebui sa aiba minimum 18 m², iar angajatii hotelului sunt obligati sa aduca lenjerie de pat si prosoape, obligatoriu de culoare alba, la fiecare doua zile si halate curate la 3 zile. Camerele ar trebui sa fie dotate cu seif, internet wireless, telefon, minibar frigorific cu produse, televizor, iar in baie trebuie sa fie uscator de par, halat de baie si papuci de unica folosinta. 
La cinci stele, camerele sunt de minim 20 de mp. Pe intreg litoralul avem doar sapte hoteluri de cinci stele. 
Hotelurile de cinci stele pun la dispozitie cel putin 15 servicii impuse in pretul de cazare, piscine, jazcuzii, sauna, loc de joaca pentru copii, sala de sport sau chiar plimbari cu velierul in largul marii. La patru stele aveti inclus in pretul de cazare doar minim trei din aceste servicii.
Este bine stiut ca nu toate tarile lumii au acelasi sistem de acordare al stelelor.

sâmbătă, 22 august 2015

Ce oferta a facut Samsung utilizatorilor de iPhone pentru a-i face sa renunte la Apple

Samsung ofera utilizatorilor de iPhone posibilitatea de a testa unul dintre cele mai noi telefoane produse de sud-coreeni, in schimbul sumei de un dolar, in incercarea de a-i atrage pe fanii Apple spre propriile sale produse, transmite CNBC.

"Ultimate Test Drive" permite consumatorilor americani sa testeze timp de 30 de zile unul dintre telefoanele Samsung Galaxy S6 Edge, S6 Edge Plus si Note 5.
Campania este valabila doar pentru utilizatorii de iPhone, care trebuie sa se inregistreze pe site-ul Samsung si timp de o luna beneficiaza de un SIM activat si un abonament de voce si date la actualul operator al detinatorului de telefon marca Apple.
Clientul nu este obligat sa cumpere dispozitivul la terminarea celor 30 de zile.
In schimb, Samsung promite ca un client care vrea sa faca trecerea la dispozitivele sale, la sfarsitul lunii de proba, va beneficia si de alte avantaje. 
In ultima perioada, profitul Samsung a scazut dupa lansarea noilor iPhone 6 si iPhone 6 Plus, dar si a noilor dispozitive oferite de producatorii chinezi precum Xiaomi.
Joi, Gartner a estimat ca in T2 Apple si-a majorat cota de piata pana la 14,6% de la 12,2% in perioada similara a anului trecut. In schimb, cota de piata a rivalului sud-coreean Samsung Electronics Co a scazut pana la 21,9% de la 26,2%.

luni, 17 august 2015

Fostul jurnalist Realitatea TV Ovidiu Marincea, consilier la SRI

Potrivit comunicatului SRI, fostul jurnalist se va ocupa de “comunicarea publică a serviciului”.

Eduard Helvig, în comunicatul SRI:

”Îi urez bun venit domnului Marincea și consider că prezența lui în cadrul Serviciului Român de Informații va constitui un avantaj în procesul de transparentizare și de deschidere a intituției către cetățeni. Este necesar ca SRI să se consolideze și în ceea ce privește procesul de comunicare, de aceea mă bucur că ni s-a alăturat și sunt convins că împreună vom face pași importanți în direcția profesionalizării comunicării publice a Serviciului,” a declarat directorul SRI, citat de comunicatul instituţiei.

”Ca jurnalist am militat pentru comunicarea și deschiderea tuturor instituțiilor statului față de public, de aceea apreciez că adevărata provocare pentru orice profesionist este transparentizarea unui serviciu secret. Sunt onorat să lucrez într-una dintre cele mai respectate instituții ale statului român”, a afirmat Ovidiu Marincea, se mai arată în comunicat.

Realitatea.net publică și poziția postului TV:

“Realitatea Media îi mulțumește lui Ovidiu Marincea pentru activitatea profesională desfășurată în ultimii ani şi pentru spiritul de echipă pe care l-a demonstrat! Îi urăm mult succes şi suntem convinși că expertiza sa va contribui pozitiv la transparentizarea şi consolidarea comunicării publice a uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român!”

Ovidiu Marincea, carte de vizită:

    Editor coordonator Adevărul, pe secțiunea economică (2009-2011)

    Editor Forbes România (2008-2009)

    Reporter special Adevărul (2004-2008)

    Este absolvent de jurnalism

Samsung a lansat Galaxy Note 5 si Galaxy S6 Edge+

Galaxy S6 Edge+ este de fapt un Galaxy Edge "pe steroizi", adica un smartphone cu un ecran generos, curbat pe ambele laturi si ceva mai potent decat fratiorul sau mai mic. Are in plus 1 GB de RAM si ... cam atat.
Ecranul este remarcabil, avand aceeasi rezolutie ca primul Edge, QHD, care insa nu il afecteaza negativ.


Galaxy S6 Edge+ are instalat Android 5.1.1, ultima versiune, nu lipseste interfata proprietara TouchWiz de la Samsung.
Galaxy S6 Edge+ - GETTY
In ceea ce priveste Galaxy Note 5, acesta arata aproape la fel ca Galaxy S6. "Prima impresie despre Galaxy Note 5 este ca au luat Edge+ si l-au intors invers, cumva".

Ecranul lui Note 5 este drept, perfect plat, insa partea din spate este curbata pe laterale, exact ca la Edge+. Este putin ciudat de tinut in mana, lucios si destul de alunecos si probabil prea frumos ca sa il imbraci intr-o husa. Nici macar una transparenta nu il avantajeaza

 

Telefon foarte puternic, pret extrem de mic, nou record absolut

Xiaomi a reusit sa bata un nou record.
Porecliti "Apple ai Chinei", cei de la Xiaomi au reusit o noua performanta impresionanta - au vandut aproximativ 800.000 de unitati de Redmi Note 2 in doar 12 ore, ceea ce reprezinta un record pentru vanzarile intr-o singura tara. Telefonul a fost prezentat saptamana trecuta, fiind pus la vanzare ieri.

Redmi Note 2 are un procesor MediatTex Helio X10 cu 8 nuclee Cortex-A53 si are un display de 5.5 inch cu rezolutie 1920x1080. Vine cu 2GB de RAM si 16GB spatiu de stocare si are o baterie de 3.020 mAh.

In ceea ce priveste camerele, Redmi Note 2 are una principala de 13MP si cea frontala de 5MP. Are suport dual SIM, 802.11ac Wi-Fi si IR, venind cu MIUI 7.

Cea de-a doua 'transa' va fi pusa in vanzare saptamana viitoare, pe 24 august. Telefonul costa aproximativ 125 de dolari.