joi, 27 august 2015

Transilvania detine "cheia salvarii Planetei". Printul Charles, la BBC, despre locul de care s-a indragostit acum 20 de ani si pe care-l da exemplu fermierilor britanici

Transilvania detine "cheia salvarii Planetei". O spune cel mai important dintre ambasadorii nostri, printul Charles, care profita de orice prilej pentru a lauda biodiversitatea si modelul traditional de agricultura din aceste locuri. De aceasta data, mostenitorul coroanei britanice a vorbit la BBC, despre regiunea de care s-a indragostit acum 20 de ani si pe care o da drept exemplu fermierilor din Regatul Unit

Intr-un interviu pentru BBC Radio 4, care va fi difuzat duminica, printul Charles a criticat stilul modern de viata, care a exploatat natura fara discernamant si fara a da nimic in schimb.
"Sute de ani, am dat natura la o parte si am exploatat, am luat, nu am pus nimic inapoi. Si ne imaginam cumva ca suntem separati de natura, ca doar exista altundeva, ca o poti exploata".
"Trebuie pusa o valoare economica pe ceea ce ne da natura", crede printul, care a acordat interviul de la una dintre proprietatile sale din Transilvania.  Fiul cel mare al Reginei da aceasta regiune ca exemplu de sustenabilitate economica si crede ca "vechile tipare de viata" de aici ar trebuie pastrate si chiar adoptate si in alte tari.
"Micul fermier, micul proprietar este absolut crucial pentru menținerea sigurantei alimentare. Nu poate fi totul facut de catre corporații gigantice. Unele dintre ele incearca, insa multe dintre ele nu sunt interesate de biodiversitate sau cultura sau comunitatile rurale."
Printul, poate cel mai "vocal" sustinator al principiilor agriculturii ecologice , care respecta mediul inconjutaror, crede ca "este vital sa punem biodiversitatea in centrul sistemelor agricole, de dragul rezervelor de apa si a celorlalte produse pe care natura ni le ofera, pe termen lung. "
Intrebat daca este de parere ca a facut destul pentru ca si nepotii sai sa se bucure de o natura diversa si curata, printul spune cu regret ca "nu" si recunoaste ca acest gand il motiveaza mai departe. 
"Sper ca inainte sa ma descotorosesc de acest invelis muritor, voi fi avut o contributie la miscarea care va crea conditiile ideale..".
Inca din anii '70 de ani, Printul Charles s-a dedicat cu pasiune activitatilor umanitare si celor ecologice. In ultima vreme, a reusit sa stranga si cate 100 de milioane de lire sterline pe an, pentru a sustine  programele caritabile ale fundatiei pe care o patroneaza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu