A fost analizata situatia din 140 de orase ale lumii, iar clasamentul a fost intocmit in functie de 100 de parametri din domenii precum sistemul sanitar, educatia, siguranta strazii, mediul inconjurator, cultura si infrastructura.
Melbourne a realizat un scor de 97,5 dintr-un maxim posibil de 100.
Urmatoarele patru locuri din "2015 Global Livability Ranking" sunt ocupate, in ordine, la un scor foarte strans, de Viena (Austria), Vancouver, Toronto (Canada) si Adelaide (Australia).
"Cel mai bine sunt clasate, in general, orasele de dimensiuni medii din tari bogate, cu o densitate relativ scazuta a populatiei", potrivit raportului EIU.
"In aceste orase, se pot desfasura o gama larga de activitati recreative", iar locuitorii nu sunt afectati de un nivel crescut al infractionalitatii si nici de o aglomeratie excesiva.
Pe de alta parte insa, EIU a observat o scadere cu 1 % a calitatii vietii la nivel mondial din 2010, cea mai accentuata scadere, de 2, 2%, fiind in privinta stabilitatii si sigurantei.
In 57 de orase analizate, calitatea vietii a involuat in ultimii cinci ani. Atentatele teroriste din Franta si Tunisia, tulburarile sociale din SUA si conflictele din Siria, Ucraina si Libia si-au pus amprenta asupra punctajelor din acest top. De exemplu, Parisul a cazut de pe locul 20 pe 29 ca urmare a atentatelor jihadiste comise la inceputul anului la redactia revistei Charlie Hebdo. La randul ei, Atena, marcata de criza economica prin care trece Grecia, apare pe pozitia 72
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu