Presedintele american Barack Obama a adresat luni un apel liderilor lumii sa fie la inaltimea mizelor pe care le impune incalzirea fara precedent a planetei
Barack Obama cere liderilor lumii “sa fie la inaltimea mizelor” incalzirii planetei
Avem puterea de a schimba viitorul nostru aici si astazi, insa numai daca noi ne vom ridica la inaltimea mizei, a spus presedintele american in fata a peste 150 de lideri din intreaga lume, reuniti la Bourget, in apropiere de capitala Frantei, in cea mai mare reuniune internationala destinata problemelor climatice.
Liderul celui de-al doilea cel mai poluant stat al planetei, dupa China, a respins ferm argumentul potrivit caruia lupta impotriva schimbarilor climatice ar fi o noua veste proasta pentru economie.
“Am dovedit ca nu exista niciun conflict intre cresterea economica puternica si protectia mediului. Am separat argumentele vechi de lipsa actiunii (...). Acest lucru ar trebui sa ne dea speranta”, a mai spus Barack Obama.
Citandu-l pe Martin Luther King care spunea ca un moment vine intotdeauna prea tarziu pentru a actiona, Barack Obama a spus ca “daca noi actionam aici, daca noi actionam imediat (...) atunci nu este prea tarziu”. “Stiind ca generatia urmatoare va beneficia de ceea ce facem noi aici, nu ne putem imagina o recompensa mai placuta”, a mai spus presedintele american.SUA si-au asumat reducerea cu 26%-28% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2025, raportat la anul 2005
Merkel: Statele dezvoltate sa-si respecte promisiunile financiare asumate la Copenhaga
Statele bogate trebuie sa isi tina promisiunea si sa verse in fiecare an statelor sarace peste 100 de miliarde de dolari pana in 2020 pentru a le ajuta sa faca fata schimbarilor climatice, a declarat luni cancelarul federal german Angela Merkel la conferinta de la Paris privind clima, transmit agentiile France Presse, Reuters si DPA.
"La Paris, noi trebuie sa ne mentinem promisiunile pe care le-am facut la Copenhaga si sa obtinem rezultate concrete pana in 2020, si anume sa alocam 100 de miliarde de dolari anual", a spus cancelarul federal german in prima zi a reuniunii internationale de la Paris.
Prejudiciile din trecut provocate de schimbarile climatice reprezinta o responsabilitate care ne revine, a mai spus Angela Merkel, avertizand ca aceasta conferinta de la Paris este o ocazie sa facem ca teoriile noastre frumoase sa devina realitate in ce priveste reducerea temperaturilor si sa evitam depasirea pragului de 2 grade celsius. In ce priveste micile state insulare s-ar putea ca acest lucru sa nu fie indeajuns, a adaugat Merkel.
"Trebuie sa ne gandim aici si asupra instrumentelor care ne permit sa obtinem obiectivul celor 2 grade in zece ani', a spus Merkel, adaugand ca este nevoie de mecanisme de monitorizare care sa fie obligatorii din punct de vedere juridic si de asemenea sa existe o revizuire a acestora la fiecare cinci ani. 'Un mecanism clar de masurare a acestor obiective si care sa ne faca mai credibili este esential", a declarat Angela Merkel.
Francois Hollande: Viitorul planetei se va decide la conferinta de la Paris
Viitorul planetei se va decide in timpul conferintei internationale de la Paris privind clima (COP21), a declarat luni presedintele francez Francois Hollande, adresand un apel omologilor sai “sa nu risipeasca speranta uriasa generata de aceasta reuniune”, transmite AFP.
Viitorul planetei se va decide in timpul conferintei internationale de la Paris privind clima (COP21), a declarat luni presedintele francez Francois Hollande, adresand un apel omologilor sai “sa nu risipeasca speranta uriasa generata de aceasta reuniune”, transmite AFP.
COP21 a generat o speranta uriasa pe care nu avem dreptul sa o risipim, a declarat presedintele Frantei cu prilejul deschiderii acestei reuniuni istorice la care participa peste 150 de sefi de stat si de guvern din lumea intreaga. “Suntem la baza zidului, ... insa nu este de netrecut”, a adaugat Francois Hollande.
In deschiderea lucrarilor conferintei internationale de la Paris privind clima sefii de stat si de guvern au pastrat un minut de reculegere in memoria victimelor atentatelor teroriste care au avut loc la 13 noiembrie in regiunea pariziana, soldate cu 130 de morti si 350 de raniti.
Francois Hollande: Statele dezvoltate trebuie sa isi asume responsabilitatea lor istorica la conferinta de la Paris
Statele dezvoltate trebuie sa isi asume responsabilitatea lor istorica, ele fiind acelea care au emis in decursul anilor cele mai mari cantitati de gaze cu efect de sera, statele emergente trebuie sa isi accelereze procesul de tranzitie energetica si statele in curs de dezvoltare trebuie sustinute in procesul de adaptare la efectele schimbarilor climatice, a declarat luni presedintele francez Francois Hollande in deschiderea conferintei internationale de la Paris privind clima (COP21).
La finalul conferintei, in jurul datei de 12 decembrie, un acord trebuie obtinut la Paris, a spus Francois Hollande, cerand un acord “diferentiat, universal si obligatoriu din punct de vedere juridic”, transmite agentia France Presse.
Potrivit presedintelui francez, un acord bun trebuie sa indeplineasca trei conditii. Prima conditie va fi sa stabileasca o traiectorie credibila care sa permita mentinerea incalzirii climatice sub 2 grade Celsius sau chiar la 1,5 grade Celsius. Cea de-a doua conditie, potrivit lui Hollande, este de a oferi un raspuns solidar provocarii climatice astfel incat niciun stat nu trebuie sa se sustraga angajamentelor sale chiar daca decalajele de dezvoltare trebuie sa fie luate in considerare. Iar cea de-a treia conditie este ca “toate societatile noastre, cu toata diversitatea si pluralitatea lor, sa inceapa sa se deplaseze”.
Dupa momentul de reculegere tinut in deschiderea conferintei de sefii de stat si de guvern in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Paris, Francois Hollande a facut trimitere la aceste evenimente tragice spunand ca “ne impiedica, dar in acelasi timp ne si obliga”. “In directa cauzalitate cu aceasta conferinta despre clima este pacea” pentru ca “incalzirea anunta conflicte asa cum norul anunta furtuna”, a spus Hollande. Incalzirea “provoaca migratii care arunca pe drumuri mai multi refugiati decat genereaza razboaiele intrucat statele risca sa nu mai poata satisface nevoie vitale ale populatiilor lor care se confrunta cu foamete, exod rural sau confruntari pentru a putea accesa resursa din ce in ce mai rara care este apa”, a mai spus Hollande.
Intr-un editorial aparut in editia de luni a cotidianului Financial Times premierul indian Narendra Modi transmite un mesaj statelor dezvoltate sa isi asume mai multe responsabilitati in lupta impotriva schimbarilor climatice decat statele care sunt in curs de dezvoltare pentru ca statele bogate emit de mai mult timp gaze cu efect de sera.
Xi Jinping: Statele dezvoltate sa isi mentina angajamentele financiare
Statele dezvoltate trebuie sa fie la inaltimea angajamentelor lor financiare asumate prin care sa reuseasca, pana in 2020, acordarea a o suta de miliarde de dolari anual pentru finantarea proiectelor de clima ale statelor din emisfera sudica, a declarat luni presedintele chinez Xi Jinping in prima zi a conferintei internationale a ONU de la Paris privind clima.
Statele bogate trebuie sa ofere un instrument financiar, care sa creasca constant dincolo de 2020, statelor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta in lupta impotriva incalzirii climatice, a spus Xi Jinping, potrivit agentiei France Presse. Diferentele financiare constituie unul dintre punctele dure ale negocierilor intre cele 195 de state implicate in obtinerea unui acord mondial la conferinta de pace de la Paris, statele din emisfera sudica cerand garantii financiare solide din partea statelor din Nord, care vor ca si statele emergente sa contribuie deopotriva. Presedintele chinez a amintit ca tara sa este pregatita, ca independent de cadrul ONU, sa furnizeze un ajutor anual de 3 miliarde de dolari pentru proiecte de cooperare privind clima.
Este important sa respectam diferentele intre state, mai ales in ce priveste statele in curs de dezvoltare, a mai spus liderul chinez, conform agentiei Reuters.
In 2009 statele bogate au promis ca pana in 2020 vor mobiliza 100 de miliarde de dolari in fiecare an pentru a ajuta statele in curs de dezvoltare sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera si sa se adapteze consecintelor incalzirii (relocarea locuitorilor, sisteme de avertizare meteorologica, modificarea practicilor agricole si a sistemelor de infrastructura, etc.). Statele in curs de dezvoltare doresc ca cel putin in textul acordului de la Paris sa se regaseasca suma de 100 de miliarde de dolari care sa constituie o limita inferioara de finantare a proiectelor pentru reducerea emisiilor de carbon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu